TERÍTÉKEN AMERIKA


 

Elhoztuk nektek Amerika ízeit és most bemutatjuk azoknak az egészséges ételeknek a történetét, amivel az Amerikai Hetek menüsorában találkozhattok. Tudtátok például, hogy a homár régen a szegények eledele volt, mert az amerikai telepesek ki nem állhatták az ízét? Ilyen és ehhez hasonló történetek várnak rátok az alábbi bejegyzésben, tartsatok velünk!

A homár karrierje az 1850-es évektől indult be az USÁ-ban, amikor megjelentek az első Amerikát behálózó vasútvonalak. Ekkorra datálható a nagyobb városok kialakulása a szárazföld belsejében, messze az óceántól, ahol a tengeri herkentyűk nehezen hozzáférhető egzotikus ételnek számítottak. Korábban a homár a szegények eledele volt, mivel a telepesek nem tudták helyesen elkészíteni, ezért rossz íze miatt ki nem állhatták. A nyolcszázas évek közepétől jöttek rá a szakácsok arra, hogy a homárt élve kell megfőzni és ekkor sokkal finomabb íze lesz. Nem kellett sok idő és a homár az arisztokraták közkedvelt luxusétele lett, minek köszönhetően elfoglalhatta helyét a beluga-kaviár és a szarvasgomba mellett. Az Amerikai Egyesült Államokban Maine állam számít a leghíresebb homárforrásnak. Sokszor előfordult, hogy az ottani telepesek szó szerint térdig gázoltak a partra vetett rákokban. Azóta persze a felkapott árucikk túlhalászása miatt egyre kisebbek a Main állam partjainál fellelhető homárok. A rendszerváltás után Magyarországon is megjelent a luxuscikknek számító rákfajta, de 8-10 ezer forint alatt nemigen lehet találkozni vele az éttermekben. Próbáljátok ki nálunk a Homár krémlevest tejhabbal, mert nagyon finom, egészséges és megfizethető!

 

  Homár krémleves tejhabbal

 

A tonhalak halászata legalább 6000 éves múltra tekint vissza az emberiség történetében. Húsának gyors romlása és főve kevésbé kellemes íze miatt egészen a második világháborúig nem tartozott a legkedveltebb halfajták közé. Ekkor azonban a megszálló amerikai katonák rászoktatták a japánokat a nehezebb és zsírosabb marhahúsra. Nem kellett sok idő, hogy a nyersen nagyon is ízletes és laktató tonhal az alapvetően fehérjedús táplálkozást folytató japánok első számú kedvencévé váljon. A tonhal iránti megemelkedett kereslet egybeesett a modern motoros halászhajók és repülőgépek megjelenésével. 1972-ben egy japán teherfuvarozó cég kifejlesztett egy speciális hűtőkonténer-típust, minek köszönhetően sugármeghajtású repülőgépek 36 tonnás raktereit színültig lehetett pakolni tonhallal. Ettől kezdve nem volt megállás és az USA északi partvidékein kifogott tonhalakat pár nappal később már a japán éttermek legkelendőbb sushi falatkáiként tálalták fel. Az ezt követő évtizedekben a tonhal méregdrága, csupán a leggazdagabbak által megfizethető csemegévé vált. A tonhal tápanyagtartalmáról folytatott tudományos kutatások tovább népszerűsítették ezt a halfajtát, hiszen mint kiderült, kifejezetten szívbarát étel, mely kedvezően hat a koleszterinszintre és csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Fogyasztása bőséggel ajánlott egészségünk és karcsúságunk megőrzése céljából, finom íze pedig egyedi diétás fogássá teszi. Kóstoljátok meg nálunk ezt a szívbarát halfajtát egy még vitaminosabb formában, hiszen a NEMO-ban különleges, coleslaw salátával, azaz amerikai káposztasalátával tálaljuk!

 

  Tonburger coleslaw salátával

 

Jamaica a Karib-térség kétarcú szigete. Egyik oldala a turistáknak fenntartott paradicsomi tengerpartjairól és rasztafari kultúrájáról híres, másik, kevésbé ismert arca a korábbi rabszolgaság lenyomatát őrző gyér infrastruktúráról és vad szegénységről árulkodó falvakat takarja a sziget belsejében. A jamaicai konyha sok etnikai csoport szokásaiból alakult ki: arawak indián, spanyol, afrikai, indiai, közel-keleti, kínai és angol. A főételek rendszerint kecskehúsból, vagy sertésből készülnek, amelyet curry-vel ízesítenek és rizzsel vagy babbal tálalnak. A tenger adta élelmet is kedvelik és könnyen hozzá is jutnak a szigetet körülvevő Karib-tengerből. A NEMO-ban most a Jamaicai tagliatelle-t kóstolhatjátok meg lepényhallal és vörös sügérrel, amely egy tipikus amerikai „mindenhonnan egy kicsit” magába olvasztó fogás. Ebben a kulináriában az olasz tészta ízei keverednek jamaica színeivel, a Csenden-óceáni vörös sügérrel és az Atlanti-óceánban honos lepényhallal. Rendkívül ízletes, egészséges, na és persze meglehetősen sokszínű étel!

 

  Jamaicai tagliatelle lepényhallal és vörös sügérrel

 

A ceviche (ejtsd: szevícse vagy peruiasan: szebícse) a peruiak nagy kedvence, mely attól egészen különleges, hogy elkészítése nem igényel főzést avagy bonyolult konyhatechnológiai eljárásokat, mégis páratlan ízvilággal ajándékoz meg. Az étel gerincét jelentő valamely hal- és/vagy rákféle nyersen, pontosabban sóval, citruslével, chilivel és egyéb fűszerekkel kerül marinálásra. A marinádban található sav denaturálja a nyers tengeri ételeket, ami a főzéshez és sütéshez hasonlóan könnyen emészthetővé teszi azokat. A ceviche elfogyasztása után a tányér alján maradó citrusos-chilis lé a tigristej, vagyis a leche de tigre. Peruban ennek elfogyasztása kötelező, már-már kultikus, amit akár külön is felszolgálnak étvágygerjesztőként, de sörrel és vodkával is izgalmasabbá teszik néha. Nem csoda, hogy ez az étel az egészséges fogásokra éhes amerikaiak egyik kedvencévé vált. A diétázók számára is vonzó tápanyagtartalma és különleges ízvilága nagy karriert tartogat számára világszerte ismert divatételként. A NEMO ceviché-jét garnélával és a nyers készítésre legalkalmasabb lazaccal kóstolhatjátok meg az Amerikai Hetek alatt!

 

  Ceviche garnélával és lazaccal

 

Chicago-ban kóstolhatjuk meg az eredeti brownie-t, innen származik ugyanis a sütőpor nélküli omlós-folyós, hidegen és melegen egyaránt nagyon finom desszert. Születése a legendák szerint a véletlen műve, amikor is az egyik szakács kifelejtette a sütőport, más források szerint a lisztet a süteményből. A csupacsoki brownie-nak (értsd: barnácska) nagy hagyománya van Amerikában. Nálunk dió is került a süteménybe és Amerikához híven a mogyoróvaj sem hiányzik a tetejéről. Kóstoljátok meg Amerika nagy kedvencét Lövőház utcai éttermünkben!

 

  Diós brownie mogyoróvaj moussal

 

  Előreláthatólag 3 hétig lesz terítéken Amerika a NEMO-ban, éljetek a lehetőséggel és kóstoljátok meg ezeket az igazán gazdag, sok nemzetiség gasztrokultúráját magukba olvasztó fogásokat!

 

















A telefonos rendelésfelvétellel kapcsolatban
bármikor hívja ügyfélszolgálatunkat

Nemo Fish & Chips & Salad Házhozszállítás
1023 Budapest, Török utca 8.
+36 1 610 00 00
+36 70 390 7906


Belépés
E-mail
 
Jelszó:
Maradjon bejelentkezve  
» Még nincs fiókja? Regisztráció










Kosár
Az Ön kosara jelenleg üres
Fizetési lehetőségek
Készpénz
Erzsébet-utalvány
Bankkártya
Erzsébet kártya
        

© 2021 neuwebSHOP Minden jog fenntartva  | Online Bankkártyás fizetés  | Oldaltérkép  | Észrevételek  | Kapcsolat
     
Rendelésfelvétel:  +36 1 610 00 00
+36 70 390 7906