Nemzeti Hetek a NEMO-ban

 

Mindig is szimpatizáltunk a skandináv kultúra életfelfogásával. Hogy miért? Családközpontúság, környezettudatosság, tolerancia, letisztult formavilág és gondoljatok csak bele: rengeteg halat esznek, ez a szemünkben már önmagában példaértékű! Figyelnek az egészséges életmódra, ami náluk nem csak egy új hóbort vagy divathullám, erre építik a jövĹ‘jüket. Sok minden van, amit eltanulhatnánk tĹ‘lük. A Skandináv Hetek nagy sikere arra buzdított minket, hogy megosszuk veletek azokat az ötleteket, amiket az egészséges életmódhoz célszerűnek látunk eltanulni északi szomszédjainktól.

Ismerkedjünk meg elĹ‘ször azzal az országgal, ami a legtöbbünknek automatikusan beugrik, ha Skandináviáról van szó: Svédországgal. Lehet, hogy most feldereng benned egy ködös és zavaros kép a misztikus Lappföld északi fényérĹ‘l, a magas, szĹ‘ke viking utódokról, a gyönyörű zöld tájakról, az ország világhírű oktatási rendszerérĹ‘l és stabil gazdagsági helyzetérĹ‘l. Igen, ez mind Svédország, de nézzük meg, miért is tartjuk Európa-szerte követendĹ‘ példának a svédeket! 

A második világháború elĹ‘tt ez az ország korántsem örvendhetett mai elĹ‘kelĹ‘ gazdagsági helyzetének. Kiaknázatlan természeti kincsei ipari erĹ‘források híján az ott élĹ‘k lába alatt hevertek, miközben az éhezés általános jelenség volt az országban. Az elsĹ‘ és második világháború hozta meg végül a svédek nagy lehetĹ‘séget. Mindkét háborúban fát és acélt szállítottak a hadban álló felek számára, miközben katonailag függetlenek maradtak. Ekkorra datálhatjuk Svédország virágzásának kezdetét. A korábban szűk táplálkozási keretekre berendezkedett nemzet most felhasználva természeti erĹ‘forrásait, korszerűsítve iparát és mezĹ‘gazdaságát egy hosszútávú, tudatos jövĹ‘építésbe kezdett. Ennek máig központi eleme az egészséges életmód. FeltehetĹ‘leg a korábbi szegénységnek köszönhetĹ‘, hogy a svédek olyan nagy figyelmet fordítanak a mindig friss, minĹ‘ségi alapanyagokra. JelentĹ‘s mennyiségben fogyasztanak zöldséget, gyümölcsöt és természetesen az országot körülölelĹ‘ tengerbĹ‘l kihalászott kincseket.

Ezen túl a svédek nagy hangsúlyt fektetnek a sportra, ami életük egyik központi szervezĹ‘ eleme. Mind télen, mind nyáron igyekeznek minél több idĹ‘t a friss levegĹ‘n tölteni. A testnevelés órákat még akkor is kint tartják meg, ha esik a hó. Mondásuk szerint: nincs rossz idĹ‘, csak helytelenül megválasztott öltözet. Nem nagy látványosság náluk, ha 85 éves papák és mamák reggel kocogni mennek a közeli parkokba. Teszik minezt a legnagyobb természetességgel és nyugalommal. Ez a morál jellemzi Ĺ‘ket munkájukban, vásárlási szokásaikban, folyamatos fejlesztéseikben, építkezési stílusukban, gyermeknevelési elveikben is. A tisztaság és a tisztesség nyomaival találkozunk a svéd városok utcáin és az ország törvényeiben egyaránt.

Az biztos, hogy vezérlĹ‘elvük, a „lagom” messzire vitte Ĺ‘ket. Ez annyit tesz: se túl sokat, se túl keveset, hanem pont eleget. Ez az életérzés átjárja az egész országot. Soha nem sietnek, de nem is lustálkodnak, egyszerűen mindenki teszi a saját dolgát egy kényelmes, neki megfelelĹ‘ optimális tempóban. Ezzel az életfelfogással sikerült elérniük egy elĹ‘kelĹ‘ pozíciót a leghosszabb várható élettartamú európai nemzetek között.

Búcsúzunk a Skandináv HetektĹ‘l, de szemléletükbĹ‘l a lagomot biztosan magunkévá tettük. A Nemzeti Hetek azonban tovább folytatódnak, hamarosan jönnek Amerika gasztronómiai ételkülönlegességei! Addig is próbáljátok ki ti is a nyugodt élet skandináv módszerét és mindenekelĹ‘tt egyetek minél több friss halat!

 

Ha szeretnétek többet megtudni a lagomról, ajánljuk figyelmetekbe ezt a könyvet:

Linnea Dunne: Lagom - a svéd életstílus, amely kiegyensúlyozottá tesz

 

A telefonos rendelésfelvétellel kapcsolatban
bármikor hívja ügyfélszolgálatunkat

Nemo Fish & Chips & Salad Házhozszállítás
1023 Budapest, Török utca 8.
+36 1 610 00 00
+36 70 390 7906


Belépés
E-mail
 
JelszĂł:
Maradjon bejelentkezve  
» MĂ©g nincs fiĂłkja? RegisztráciĂł


Kosár
Az Ă–n kosara jelenleg ĂĽres
Fizetési lehetőségek
Készpénz
Erzsébet-utalvány
Bankkártya
Erzsébet kártya
        

© 2021 neuwebSHOP Minden jog fenntartva  | Online Bankkártyás fizetĂ©s  | OldaltĂ©rkĂ©p  | Ă‰szrevĂ©telek  | Kapcsolat
     
RendelĂ©sfelvĂ©tel:  +36 1 610 00 00
+36 70 390 7906