JÖNNEK AZ AMARIKAI HETEK A NEMO-BAN!

A nagy sikerű Skandináv Hetek után folytatjuk világjáró gasztronómiai kalandozásainkat és hamarosan az Amerikai Egyesült Államok népszerű konyharemekeit öltöztetjük eredeti NEMO-köntösbe.
Az amerikai konyha bÅ‘velkedik csak az igazán változatos gyorséttermi kínálatban. Ha megkérdezünk egy amerikait, hogy milyen az igazi amerikai nemzeti konyha, valószínűleg a hamburgerrÅ‘l, a steakrÅ‘l, a rántott csirkérÅ‘l, a barbecue bordáról, a juharszirupos palacsintáról és az almás pitérÅ‘l kapunk beszámolót. Az amerikai nemzeti konyha ugyanis leginkább attól amerikai, hogy a bevándorlók a saját nemzeti ételeiket amerikanizálták. Nem kell ezen csodálkozni, hiszen a nemzetek olvasztótengelyévé vált Új világban megvetették lábukat az angolok, írek, franciák, lengyelek, olaszok, spanyolok, baszkok, skandinávok, olaszok, mexikóiak, kínaiak és a sort még bÅ‘séggel lehetne folytatni. Az amerikai konyhában pont ezért legfÅ‘képp regionális határvonalak mentén érdemes számba venni a különbségeket, mivel minden területre jellemzÅ‘ egyfajta sajátságos ízviliág.
Luisiana és a déli államok leginkább a városi kreol és a vidéki cajun konyháról híresek, amely az édesvízi rák, a harcsa, a tenger gyümölcsei, a disznóhús, a rizs, a kukorica, a paprika és paradicsom alapanyagokat foglalja leginkább magában. Maine-t világszerte a homárjairól ismerik, Masachusetts-nek a különleges tengeri herkentyűk az ismertetÅ‘jegyei, míg Texasban és Floridában a csípÅ‘sebb mexikói, spanyol konyha a tipikus.

Minden államnak megvan a sajátságos konyhája, a nagyobb városok pedig hemzsegnek a különlegesnél különlegesebb fogásoktól és a híres mesterszakácsoktól. Egy nap leforgása alatt New Yorkban például a tradicionális olasztól a tradicionális kínai konyháig kipróbálhatjuk minden, az olvasztótégelyben magát képviseltetÅ‘ nemzet ételspecialitásait.
Az amerikaiak jellemzÅ‘en villásreggelivel kezdik a napot, mely valamilyen tojás, hal- vagy húsfélébÅ‘l áll. Ebédre rostonsültet, szendvicset, pizzát, hot dogot vagy hamburgert esznek, tehát olyan gyorsételt, aminek elfogyasztása belefér egy zsúfolt napjukba. A vacsorára már jobban odafigyelnek, általában levessel, valamilyen hideg vagy meleg elÅ‘étellel kezdik. Sokszor láthatjuk például amerikai filmekben, hogy egy egyszerű salátát esznek leves helyett elÅ‘étel gyanánt. Ezt követi a fÅ‘fogás, ami jellemzÅ‘en valamilyen hús vagy hal roston, illetve grillen átsütve, de félangolasan is nagyon szeretik. Desszertként gyümölcsös tésztát, fagylaltot, pudingot, krémeket, különbözÅ‘ süteményeket és tipikusan a juharszirupos palacsintát szokták fogyasztani.

Az Egyesült Államokban sajnos nagyon elterjedtek a legkülönbözÅ‘bb gyorsfagyasztott, tartósított, por alapú instant, műanyag adalékanyagokkal telített ételek. Sokan ezekbÅ‘l készítik el a család mindennapi betevÅ‘jét, így van, ahol friss alapanyagokat alig használnak. Szerencsére megjelent már az új trend is, ahol a bio és tápanyagforrásokban gazdag táplálkozási szokásokat részesítik elÅ‘nyben. Ennek megfelelÅ‘en olyan új iparágakkal is találkozhatunk Amerikában, amelyek erre a vonalra építették fel működésüket és elsÅ‘osztályú minÅ‘séggel szolgálják ki az egészéges életmód iránti igényeket. Szerencsére egészségesnek lenni már trendi Amerikában is. Mi is ehhez a táborhoz tartozónak valljuk magunkat, nem azért, mert ez a divat, hanem azért, mert ezt tartjuk helyes, követendÅ‘, az életet támogató hozzáállásnak.
Egy biztos, volt mibÅ‘l válogatnunk az Amerikai Hetek menüsorának összeállításához, ezért kínálatunk igen sokszínűre sikeredett. Úgy válogattuk össze az ételeket, hogy mindegyik a legminÅ‘ségesebb és legfrissebb hozzávalókból készüljön. Nálunk nem kérdés, hogy a műanyag vs. nyersanyag csatájában melyik lesz a gyÅ‘ztes!
November 13-ától, azaz hétfÅ‘tÅ‘l megkóstolhatjátok LövÅ‘ház utcai éttermünkben a Homár krémlevest, a Tonhal burgert, a Cevichét, a Jamaikai tagliatellét lepényhallal és vörös sügérrel, valamint igazi amerikai desszertként a Mogyoróvaj mousse-os browniet. Szeretettel várunk egy újabb világjáró gasztroutazásra!